Ledaren nr 11 2021

Positivt att EMO genomfördes

Till EMO-mässan i Milano som genomfördes i början av oktober kom drygt 60 000 besökare, det ska jämföras med 125 000 besökare 2015, senast när EMO genomfördes i Milano. Men då rådde ingen pandemi så besökarantalet för EM0 2021 är efter omständigheterna helt godkända siffror. 
  På EMO demonstrerades stora delar av den senaste tekniken, utöver det presenterades globala trender och mängder med innovationer. För att inte tala om alla exemplen på hur effektiv produktion kan utföras.

Ett sådant exempel var Matsuuras MAM72-52V, som är en femaxlig fleroperationsmaskin med ett integrerat palettmagasin med plats för 15 paletter. MAM72-52V, som är en ny modell i Matsuuras MAM72-serie, är ingenting annat än en ”fabrik” i fabriken.
  I Mitutoyos monter demonstrerades nyheten Roundtracer Flash, där blixtsnabb mätning av axlar kan utföras. Roundtracer Flash är en optisk mätenhet baserad på 2D–bildarkitektur där ett antal sensorer sitter monterade på rad. De bilder som de olika sensorerna tar kan då kombineras perfekt till en enda bild av en detalj utan avbrott eller luckor.
  De två exemplen var en droppe i havet av all teknik som presenterades i Milano. Tekniken som demonstrerades på mässan innebär att verkstäder kan höja sin produktivitet och bli än mer konkurrenskraftiga.
  En hel del av de verktygsmaskiner och automationslösningar som visades i Milano kommer med stor sannolikhet att demonstreras på Elmia Produktionsmässor i maj nästa år.

EMO var det första stora steget mot någonting som kan liknas vid det mer normala när det gäller mässbesök och andra event.
  Att mässan genomfördes var med andra ord mycket positivt, i våras och i början på sommaren var det många som spekulerade i att den skulle komma att ställas in, så blev inte fallet vilket jag är glad för.
  Personligen är jag oerhört nöjd att jag reste till Milano. Det var roligt att få vara på mässa igen – känna pulsen, genomföra intervjuer och skynda mellan olika monterbesök och se alla nya maskiner.
  Jag längtar redan till Elmia Produktionsmässor i maj.

Per Sjögren
Chefredaktör

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-11-08 22:59:59

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden