Ledaren nr 7 2022

Smarta lösningar som stärker svenska verkstadsföretag

När Elmia Verktygsmaskiner genomfördes i Jönköping i maj demonstrerades det automationslösningar i många montrar. Det var smarta lösningar som innebär att ett verkstadsföretag kan effektivisera sin produktion rejält.
  Ravema visade den femaxliga fleroperationsmaskinen Mazak Variaxis C-600 ihop med Erowas paletthanteringssystem Robot Compact 80. I denna lösning kan man ha ett stort antal paletter, det kan vara fyrkantiga och runda paletter. Det går att både ha skruvstycke och fixturer i palettsystemet.
  Såväl fåstyckstillverkning som längre serier kan utföras med lönsamhet i automationslösningen.

Index–Traub Nordic demonstrerade en standardcell som bestod av den femaxliga fleropen Hermle C32U och HS Flex som innebär en rejäl rationalisering av produktionen. Dels för att man kan köra permanentriggat, fixturer och paletter är riggade för återkommande jobb.
  I båda ovannämnda exemplen kan palettisering av en fleroperationsmaskin utföras, det innebär bland annat att ställtiderna minskas. Om en fleroperationsmaskin palettiseras kan den producera utan att anläggningen är bemannad eller övervakad. Innan en operatör går hem för dagen riggar hen paletterna, därefter produceras det i fleropen under kvällen och natten.
  Operatören skapar ett kösystem där ämnena på paletterna väntar på att bearbetas. Det är också lätt att prioritera om i palettkön, om ett akutjobb skulle komma in till verkstaden.
  Vid en manuellt betjänad fleroperationsmaskin är det mycket stillestånd för att fixera/spänna upp ämnen vid nya bearbetningar. En operatör får passa fleroperationsmaskinen efter att varje bearbetning är klar för att byta ämne.

Sammantaget innebär palettisering av en fleroperationsmaskin en effektivitetshöjning av produktionsprocessen och medför att lönekostnaderna utslaget per producerad detalj kan sänkas rejält.
  Det gör att svenska verkstäder kan konkurrera med företag i länder där de har betydligt lägre lönekostnader än i vårt land.
  Det är inte första gången som jag skriver om automation på ledarsidan och knappast den sista gången heller, för automation är ständigt på tapeten.

Per Sjögren
Chefsredaktör

PS
Ny notis varje dag på hemsidan.
verkstadstidningen.se

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2022-08-08 21:59:59

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden