Ledaren nr 11 2018

Automation behöver inte alls vara svårt

I början av oktober genomfördes mässan Scanautomatic på Svenska Mässan i Göteborg. En av utställarna var Edströms Maskin som ville påvisa hur enkelt det har blivit att automatisera.

I montern hade Edströms samarbetsrobotar från Universal Robots. Att skapa ett program, där en robot flyttar föremål från en sida till en annan, kan utföras på två minuter.

Edströms ville sänka tröskeln till automation och avdramatisera den typen av rationalisering.

En och en halv vecka senare genomförde Renishaw AB ett öppet hus där de var inne på samma tankegångar som Edströms. Renishaw visade en konceptcell. Avsikten var att ta ned automation på jorden.

I Renishaws konceptcell, som företaget självt har utvecklat, finns en bearbetningsmaskin, robot, fixturering och mätteknik. Med denna cell vill Renishaw visa ett automationskoncept på ett lättförståeligt sätt för sina kunder.

Edströms och Renishaws exempel är bra initiativ. Vid alltför många svenska verkstadsföretag upplever man att det är en hög tröskel till automation, vilket det många gånger inte behöver vara. Automation är inte synonymt med hyperavancerade lösningar.

Det finns gott om leverantörer av nyckelfärdiga automationslösningar med standardmoduler som grund, men med hög grad av kundanpassning.

Det handlar om standardiserade enheter som rationaliserar ett företags produktion. Verkstaden köper ett färdigt paket av leverantören, lösningen är enkel och tar inte lång tid att installera.

En sådan automationslösning demonstrerades på mässan Euroblech förra månaden. Kantpressen Bystronic Xpert 40 var integrerad med en automationsutrustning som var flyttbar. Att flytta på automationsutrustningen, för att till exempel betjäna kantpressen manuellt eller till en annan maskin i verkstaden, kan ske för hand eller med en gaffeltruck.

Denna typ av automationslösning innebär flera produktionsalternativ. Här är ett exempel: under dagtid betjänas kantpressen av en operatör. På kvällar, nätter och helger utförs obemannad körning med robotbetjäning.

Kantpresslösningen innebär en produktivitetsökning, i bästa fall en rätt så rejäl ökning för ett verkstadsföretag.

Per Sjögren

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:
Publicerad 2018-11-13 12:54:07

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Verkstadstidningen 06 2019 Begagnatmarknad 06 2019