Ledaren nr 12 2019

Det är under all kritik

Svenska underleverantörer har sedan flera år tillbaka ett stort dilemma – svårigheten med att hitta kvalificerad arbetskraft. Legotillverkare runt om i landet SKRIKER efter kvalificerad arbetskraft. Det är faktiskt så illa att bristen på utbildad arbetskraft hotar industrins tillväxt.

 Det är med andra ord dags att frågan om kompetensbristen når fram till våra politiker. Ett steg i den riktningen togs av Gnosjö Automatsvarvning med sitt initiativ till att bjuda in flera ministrar till en debatt om att framtidssäkra svensk legotillverkning.

 På Gnosjö Automatsvarvning tyckte de att Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, var en bra plats för att debattera detta viktiga ämne.

Inför årets underleverantörsmässa, som genomfördes i november, bjöds Anna Ekström (utbildningsminister), Ibrahim Baylan (näringsminister), Jennie Nilsson (landsbygdsminister) och Anders Ygeman (energi- och digitaliseringsminister) in till att delta i debatten.

 Samtliga ministrar tackade nej, de skickade inte ens någon tjänsteman från departementet att företräda dem. Att ingen minister eller tjänsteman kom till Jönköping är under all kritik och man undrar i vilken värld de lever i.

 Underleverantörer inom verkstadsindustrin är en mycket viktig motor som skapar tillväxt och därmed också välstånd i vårt land. Ta Gnosjö som exempel. Enligt Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, är mer än 50 procent av Gnosjö kommuns skatteintäkter kopplade till bygdens industri.

Att frågan om kompetensbristen inom industrin inte tas på allvar av regeringen visar hur lite insikt de har i denna oerhört viktiga fråga. Även om frågan om kompetensbristen inte är på tapeten hos riksdag och regering tror jag att ämnet kan nå riksnivå, men då krävs många olika initiativ på lokal, regional och nationell nivå.

Det behövs också politiker som befinner sig i verkligheten och inser hur prekär situationen är för att vi ska kunna vända trenden.

Per Sjögren
Chefredaktör

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2019-12-17 23:00:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden