Ledaren nr 10 2021

I verkstadsindustrin händer det saker

Den här texten handlar om ett legoföretag någonstans i Sverige. Företagets nisch är bearbetning av detaljer med högt teknikinnehåll och där höga krav på precision, noggrannhet och leveranssäkerhet ställs.
  Detta verkstadsföretag har skaffat sig en position på marknaden med bland annat ett par svenska storföretag som kunder. Företaget har en modern maskinpark. Filosofin är att den ständigt ska uppgraderas, så att de alltid har tillgång till spetsteknik. Den moderna maskinparken innebär att verkstadsföretaget utför mycket effektiv produktion och därmed kan de konkurrera på en tuff marknad och ta mer jobb.

Ökad produktion har kunnat utföras med befintlig personal, tack vare flera automationslösningar på verkstaden. Så har det varit många gånger men automation har även medfört ringar på vattnet som att personer har anställts.
  Verkstadsföretaget har även under pandemin fattat beslut om maskininvesteringar. När pandemin kom blev det en dipp för legotillverkaren, men rätt snart började det gå uppåt igen. I början av förra hösten var det lite svajigt, de sista  månaderna av 2020 blev emellertid bra och under 2021 har det gått riktigt bra.
  Företaget som jag skriver om har inget namn för det finns inte. Däremot har jag beskrivit ett tillstånd inom verkstadsindustrin. Det finns nämligen hur många riktiga verkstadsföretag som helst, runt om i Sverige, som det jag beskrev. Det handlar om företag som satsar, får jobb och går bra.

I september pratade jag med en företrädare för ett verkstadsföretag som ska ställa ut på Elmia Subcontractor i Jönköping i november. Företaget har genomfört investeringar och satsar på att bygga ut. Jag planerar att besöka detta företag nästa år.
  En företrädare för en annan underleverantör berättade för mig att de inte tänker ställa ut på underleverantörsmässan i Jönköping – de har nämligen för mycket att göra och har helt enkelt inte tid att förbereda sig för utställningen. Underleverantörsföretaget har fått en ny kund som kommer att innebära en betydande ökning av omsättningen för dem.
  En sak är säker – i verkstadsindustrin händer det saker. En vital svensk verkstadsindustri är en garanti för att människor har jobb, ekonomisk tillväxt och att Sverige kan fortsätta att vara ett välfärdssamhälle.

Per Sjögren
Chefredaktör

PS
Du kan läsa Verkstadstidningen på nätet om du jobbar hemma.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-10-19 21:59:59