3D-skrivare från Kodak lanseras i Norden

Kodak Portrait är Kodaks första 3D-skrivare som nu lanseras. Kodak Portrait är Kodaks första 3D-skrivare som nu lanseras.

Kodak slår sig in på additiv tillverkning. Företagets första 3D-skrivare Kodak Portrait finns från och med nu på den svenska marknaden. 3D Center i Västervik är exklusiv leverantör av Kodak 3D-skrivare i Norden.

- Kodak Portrait passar perfekt in i vår produktportfölj, säger Ulf Qviberg som är vd på 3D Center.

Kodak Portrait är enligt Ulf Qviberg en bra och stabil professionell maskin. Tekniken är FDM (Fused Deposition Modeling). 3D Center har sålt FDM-skrivare länge, men betydligt större modeller, anpassade för industrin.

-Vi har märkt av en allt större efterfrågan på mindre skrivare till en lägre kostnad allt eftersom tekniken blivit vanligare. Men vi har saknat något i det segmentet att erbjuda våra kunder. Den här desktopvarianten för 31 000 kronor har flera bra funktioner.

Med den här modellen vänder sig Kodak främst till utvecklingsavdelningar inom industri och skolor eller andra områden där man jobbar med utveckling av produktion eller prototypframställning.

-Arbetsmiljön har varit ett viktigt fokus för utvecklarna. Utskriften sker inkapslad i maskinen. Efter att ha gjort partikelmätningar utrustade man också Portrait med kolfilter för att undvika att lukt och plaststoft dammar runt och påverkar arbetsmiljön. Vidare finns en webb-kamera inbyggd i varje maskin. Med hjälp av den kan man övervaka produktionen och även fjärrstyra tillverkningen via en mobiltelefon.

-Maskinen är öppen och passar alla material, men Kodak har även utvecklat både mjukvara och filament av hög kvalitet i egen fabrik. Dessa ska vara ultimata för produktionsprocessen och kvalitet på slutprodukten. Maskinen och programvaran är utvecklad av Smart International i nära samarbete med Kodak.

Kodak har ännu bara lanserat denna första modell Kodak Portrait på marknaden men det kommer flera. Företaget vill bli marknadsledande inom segmentet desktop FDM.

-Vi har varit i branschen i sju år nu. Det har gått väldigt fort inom additiv tillverkning och vi märker att fler och fler ser fördelarna med tekniken, säger Ulf Qviberg. För knappt ett år sedan var vi tvungna att växla upp till rejält större lokaler för att kunna ta emot företagsbesök.

I 3D Centers demohall står från och med nu ett demo-exemplar av Kodak Portrait. Leverans kan ske från januari 2019. 

-Vi ser fram emot att jobba med Kodak, avslutar Ulf Qviberg.

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:
Publicerad 2018-12-12 14:03:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Verkstadstidningen 06 2019 Begagnatmarknad 06 2019