SJ satsar på 3D-printing av reservdelar

Del av dörrlås, 3D-printad i rostfritt stål. Originalet tillverkades på 40-talet i aluminium med en process som idag skulle vara dyr att reproducera. Foto: Karin Boo Del av dörrlås, 3D-printad i rostfritt stål. Originalet tillverkades på 40-talet i aluminium med en process som idag skulle vara dyr att reproducera. Foto: Karin Boo

Nu ska SJ börja 3D-printa reservdelar för att få ett effektivare underhåll och därmed bättre punktlighet och nöjdare kunder.

Additiv tillverkning, så kallad 3D-printing, är en teknik som förenklar produktionen och framförallt ger billigare reservdelar av hög kvalitet. Det blir ett revolutionerande sätt att ta fram nya reservdelar som inte längre finns tillgängliga. Här kan man spara både tid och pengar eftersom man kan printa ut vid behov.

Satsningen med 3D-printing är en del i det digitaliseringsprogram som SJ genomför för att stärka sin konkurrenskraft på lång sikt. I den allra första fasen av programmet handlar det om reservdelar som inte påverkar säkerheten och som är begränsade i storlek och vikt. De första 3D-printade reservdelarna är toalettrullar i plast och toalettlås i metall, men tekniken ger fler möjligheter i framtiden.

 

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:
Publicerad 2019-01-23 13:59:50

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Verkstadstidningen 07 2019 Begagnatmarknad 07 2019