Sandbergs utökar mätkapaciteten

Med en Crysta Apex S9108 placerad direkt i produktionen kan detaljerna kontrollmätas kontinuerligt. Foto: Mitutoyo Med en Crysta Apex S9108 placerad direkt i produktionen kan detaljerna kontrollmätas kontinuerligt. Foto: Mitutoyo

Sandbergs Maskinbearbetning i Fagersta har investerat i en ny mätmaskin från Mitutoyo. Den nya koordinatmätmaskinen Crysta Apex S9108 kompletterar den befintliga maskinparken och ger Sandbergs utökad mätkapacitet.

-Vi behövde ännu en koordinatmätmaskin för att mäta mindre eller mellanstora detaljer i den löpande produktionen, säger Johan Svarts som är vd på Sandbergs Maskinbearbetning.

-För oss betyder investeringen att vi har lättare att kombinera löpande produktion med enstycks- produktion och större detaljer. Den nya maskinen är konfigurerad så att våra operatörer själva kan kontrollmäta detaljer direkt efter tillverkning och vi behöver inte ställa om eller ta mätresurser från övrig produktion. Det innebär att vi minimerar risken för avvikelser och stärker kvaliteten.

-Valet föll sig naturligt på en Mitutoyo eftersom vi sedan tidigare har en större Mitutoyo i maskinparken. De har samma reservdelar och vi kan kalibrera båda mätmaskinerna samtidigt.

Den nya mätmaskinen har ett arbetsområde på 900x1000x800 mm och är utrustad med ett system av skannande Renishaw-prober. Bordet klarar vikter upp till 1,2 ton. Maskinen står på ett luftdämpat stativ som är placerat på en avvibrerad gjuten platta. På så sätt elimineras risken att vibrationer från produktionen ska störa mätningarna. Maskinen är installerad och i produktion.

-Med investeringen har vi också större möjlighet att ta in fler jobb. Vi upplever nu en stor efterfrågan och rekryterar kontinuerligt både till den löpande produktionen och vår specialproduktion för att expandera verksamheten.

Sandbergs Maskinbearbetning levererar komponenter, prototyper och reservdelar till svensk industri och har fokus på framförallt stora och medelstora detaljer.

-Vi har mycket att göra. 2018 var ett väldigt bra år för oss och vi har fortsatt hög efterfrågan 2019, avslutar Johan Svarts.

 

 

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:gudrun.lindfors-ronnblom@vtf.se
Publicerad 2019-04-17 12:20:10