Sverigepremiär för ny Mazak

När Ravema i Värnamo genomförde RavemaExpo förra veckan var det Sverigepremiär för Mazak CV5-500, en femaxlig fleroperationsmaskin utrustad med en B-axel istället för en A-axel i maskinbordet. Axlarna X och Z är placerade i maskinspindeln, Y- och B-axel i maskinens bord.

Med denna konstruktion får man en flexibel maskin som är enkel att automatisera och där det går snabbt att gå från automation till manuell betjäning (om man så önskar).

Roboten placeras på sidan av maskinen som har en öppning/mindre dörr där automationsprodukten placeras intill. Ett alternativ till mer konventionellt där roboten placeras framför verktygsmaskinen.

Med roboten på maskinens sida innebär det att operatörsdörren är helt fri. Det är lätt, och det går snabbt för operatören att få åtkomst inuti maskinen, i och med att det inte står en robot framför den.

Produktionen kan behöva stoppas för till exempel riggning eller för att operatören ska utföra arbetsuppgifter i maskinen, samt för att betjäna den manuellt (fåstycksproduktion, med mera).

–CV5-500 har något större magasin jämfört med exempelvis en Mazak Variaxis J-500 som är i ungefär samma storlek. CV5-500 har 48 verktygsplatser istället för 30 verktyg som maximalt på en Variaxis J-500, säger Magnus Svensson, produktspecialist på Ravema.

Mazak CV5-500 hade världspremiär under EMO-mässan i Hannover i september.

RavemaExpo är en utställning som Ravema genomför årligen i december. Under 2019 års event demonstrerades bland annat fleroperationsmaskiner, multifunktionella maskiner, verktyg för skärande bearbetning, cam-program, mätmaskiner, med mera.

I nummer 1–2 av Verkstadstidningen (utkommer 13 februari) kan du läsa mer om RavemaExpo.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2019-12-18 12:42:43

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden