Snabbväxande företag satsar på nollpunktssystem

Fr v Roger Cronholm, försäljningschef på Schunk Intec, Peter Kjellberg och Markus Philipsson, vd respektive cnc-operatör på Spitze AB. Fr v Roger Cronholm, försäljningschef på Schunk Intec, Peter Kjellberg och Markus Philipsson, vd respektive cnc-operatör på Spitze AB.

Spitze AB i Skottorp, utanför Laholm, går för fullt och växer så det knakar. Vid starten 2005 var antalet anställda fem, förra sommaren hade de tolv medarbetare och i dag är man 23 på företaget.

I maj förra året flyttade Spitze in i nya lokaler i Skottorps Industriområde. I samma veva passade företaget också på att uppgradera sin maskinpark och även investera i ett nollpunktssystem från Schunk. Allt för att möta en ökad efterfrågan på företagets produkter och tjänster.

–Vi hade en del äldre maskiner och det var helt enkelt dags att byta ut dem mot moderna maskiner av högre klass. Sedan behövde vi också titta på andra delar, till exempel hur vi kunde få ut mer av våra verktygsmaskiner, säger Peter Kjellberg vd på Spitze.

Därför satsade företaget även på ett nollpunktssystem från Schunk till den nya femaxliga fleroperationsmaskinen, detta har blivit ett rejält lyft för dem. Nollpunktssystemet är Vero-S NSE3 och fleropen CMX 50U från DMG Mori.

–För oss har det varit viktigt att sänka ställtiderna. Med den nya maskinen och nollpunktssystemet har vi ökat vår kapacitet mångdubbelt men det räcker faktiskt inte. Vi har fullt ös på produktionen men har ibland svårt att leverera detaljer till oss själva, säger Peter Kjellberg.

Spitze utvecklar och producerar förpackningsmaskiner för kartong och wellpapp. Ikea är den enskilt största kunden och livsmedelsindustrin utgör 60-70 procent av kunderna.

Trots att Spitze förra våren flyttade från 600 till 1 500 kvm så har de redan vuxit ur lokalerna.

–Vi tittar redan på nästa steg med att bygga ut. Vi köpte tomt så att vi kunde expandera. Men tills det blir klart har vi fått titta på alla delar i vår verksamhet för att effektivisera och förbättra. En del i den processen har varit att investera i nollpunktssystemet och den femaxliga fleroperationsmaskin.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-01-08 12:31:52

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden