Hög produktivitet i DiscMaster 6TD

Tony Olah, Tovend och Martin Plock, Loewer på mässan BlechExpo i höstas.  Foto: Per Sjögren Tony Olah, Tovend och Martin Plock, Loewer på mässan BlechExpo i höstas. Foto: Per Sjögren

En av nyheterna inom nischen grad- och slipmaskiner är Loewers DiscMaster 6TD. Maskinen kunde studeras på en mässa i Tyskland i höstas.

–Den är en relativt ny modell som har funnits på marknaden i cirka ett år, säger Tony Olah, ägare av Tovend som representerar Loewer i Sverige.

DiscMaster 6TD passar mycket bra för bearbetning av komplexa detaljer. Maskinen klarar alla typer av kantavrundning, gradning, oxidborttagning, polering, med mera. Dessa tempon kan utföras i en följd.

Anledningen till den höga produktiviteten i 6TD-modellen är att den har sex verktyg (brukar kallas för diskar/borstar), att jämföras med modellen DiscMaster 4TD som har fyra verktyg.

Loewers DiscMastermodeller är till för efterbearbetning av alla typer av skurna och stansade detaljer, i svart material, aluminium koppar och rostfritt.

När det gäller DiscMaster så har Tony Olah helt klart sålt flest av modellen 4TD.

–Jag har sedan 2011, då vi inledde samarbetet med Loewer, sålt ett 40-tal maskiner av den modellen. Den har blivit populär.

DiscMaster 4TD består av två avgradnings- och två stycken kantavrundningsverktyg. Det är mycket enkelt att skifta verktyg med snabba byten till respektive material med mera.

–Driftskostnaden på årsbasis för de olika verktygen som man kan använda sig av i maskinen är mycket låg, säger Tony Olah.

Efterbehandling av plåtdetaljer, som utförs i grad– och slipmaskiner, blir allt viktigare. Många laser-, gasskurna- och stansade detaljer måste efterbehandlas om processer som målning, pulverlackering eller ytbehandling ska kunna utföras på dem med bra resultat.

Många kunder till underleverantörer kräver också att allt fler detaljer ska levereras gradfria samt också ha mjuka kanter så att man inte skär sig vid eventuell montering av detaljerna.

Mässan som nämns i början av texten är BlechExpo som gick av stapeln i Stuttgart i höstas. I nr 12 2019 hade vi vår första artikel om denna plåtbearbetningsmässa, i nr 1–2 (utkommer 13 februari) kan du läsa mer om mässan.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-01-08 12:33:52

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden