Stora maskiner för kraftig bearbetning

I en MCM kan mycket kraftig bearbetning utföras. Foto: MCM I en MCM kan mycket kraftig bearbetning utföras. Foto: MCM

Det har gått rätt obemärkt förbi att Dankab Verktygsmaskiner sedan förra sommaren är agent för den italienska maskintillverkaren MCM.

–MCM tillverkar stora horisontala 4- och 5-axliga fleroperationsmaskiner som klarar snabbtransporter upp till 75 meter per minut, säger Paul Roos, säljare på Dankab Verktygsmaskiner som ansvarar för MCM på Dankab.

Den minsta MCM-modellen har en X-rörelse på 800 mm, den största 3 000 mm. MCM:s verktygsmaskiner klarar mycket kraftig bearbetning, de har maskiner där den maximala effekten på spindeln är 130 kW.

Det kan behövas mycket kraft vid grov fräsning med stora verktyg samt stora arborrverktyg. Enligt Paul Roos ligger MCM i toppen när det gäller stora verktygsmagasin.

–Det är inga problem för en stand alonemaskin att ha ett magasin med upp till 300 – 400 verktyg.

Vanligt förekommande är applikationer där ett verktygsmagasin servar två MCM-maskiner.

–Det går att få en lösning med ett verktygsmagasin med upp till 1 000 verktygsplatser. I det fallet betjänar magasinet två eller fler maskiner i ett FMS-system. MCM bygger sina egna FMS-system, säger Paul Roos.

MCM tillverkar också flerfunktionsmodeller där förutom fräsning även svarvning och slipning kan utföras. Köpare av MCM:s maskiner är bland annat OEM- och större verkstadsföretag.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-05-05 11:39:29

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden