En ännu stabilare vinkelgivare

Heidenhains vinkelgivare MRP 8000 kombinerar högupplöst mätteknik med stabilitet. Den nya varianten, MRP 8081, har ännu högre robusthet tack vare ett andra skanningshuvud. 

Heidenhains MRP 8000 är en vinkelgivare som kombinerar flera viktiga funktioner som krävs för roterande axlar där det råder krav på hög precision. Det är en attraktiv lösning för tillverkare av mätmaskiner, trådgnistmaskiner och maskiner inom elektronikindustrin, med mera.

MRP 8081, som är en vinkelgivare i modulform, kommer att läggas till i MRP 8000-serien som en variant för att uppfylla exceptionellt höga krav på noggrannhet och stabilitet.

Jämfört med de redan tillgängliga MRP 8080 vinkelgivar-modulerna kännetecknas MRP 8081 av ett andra skanningshuvud och en kompensationsdatafil som levereras till kunden på ett USB-minne som medföljer produkten.

Kompensationsdata gör det möjligt för kunden att uppnå en systemnoggrannhet på ± 0,40”. Dessutom ökar det andra skanningshuvudet produktens stabilitet avsevärt. Den specificerade systemnoggrannheten kan sålunda uppnås även om höga lutningsbelastningar, vibrationer eller termiska fluktuationer uppstår.

MRP 8081–produkterna har utformats särskilt för användning i metrologiska applikationer, men användning inom elektronik- och halvledarindustrin är också tänkbar.

Här är några av de kända applikationerna:

  • Optiskt metrologi (goniometer, autokollimator)
  • Koordinatmätmaskiner
  • CT-mätmaskiner (CT = Computer Tomography)
  • Maskiner för yt- och konturmätning
  • Alla typer av applikationer för lasertrackers och skanners
Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-06-16 12:07:01