Amokabel i Alstermo investerar i DMG Mori CLX 450 V6

Stefan Cronholm och Richard Cronholm från Amokabel. Stefan Cronholm och Richard Cronholm från Amokabel.

Amokabel i Alstermo har investerat i DMG Mori CLX 450 V6 som levererades i mars. CLX 450 V6, som är en tvåaxlig svarv, är extremt kraftig och stabil, utrustad med drivna verktyg, Y-axel och motspindel.

Amokabel har köpt maskinen som ett led för att effektivisera verktygsavdelningen. Svarven ska användas för kortserieproduktion där detaljerna har höga krav på precision och ytfinhet.

Siemens SLIMline Operate 4,7 är ett användarvänligt styrsystem som kommer att underlätta för operatören vid programmering av nya program. Maskinen är som standard utrustad med linjärskalor som bidrar till hög precision.  

Amokabelkoncernen, som grundades 1992, tillverkar kabel för subsea (t ex sjökabel), industri, elnät och installation. Fokus har hela tiden varit på teknisk utveckling, vilket har byggt upp en mycket framgångsrik koncern. Den största delen av försäljningen går på export.

Inom Amokabelkoncernen ingår flertalet företag inom tillverkning och distribution av kabel. Parallellt med detta har Amokabel byggt upp en produktion av förnyelsebar energi; sol, vind och vattenkraft. Huvudkontor och fabrik ligger i småländska Alstermo som ligger cirka 70 km från Växjö respektive Kalmar. 

Sedan 2016 ägs Amokabel i huvudsak av en stiftelse. Främsta anledningen till att ägarna överlåtit kontrollen till en stiftelse är för att säkra framtiden för koncernens etablering i Alstermo, samt se till att en del av framtida vinster går till regionen för att främja näringsliv genom bidrag till utvecklingsprojekt.

Utöver det, vill man även främja Alstermoregionens ungdoms- och idrottsverksamhet, främja utbildning inom el-elektronik, lämna bidrag eller stipendium för utbildning och/eller kompetensutveckling och främjar miljöarbete med inriktning på hållbarhet.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-06-30 12:34:54