Starthålsgnisten blev ett lyft för Landskronaföretag

Hos Skärpverktyg AB märker de av ett stort sug efter starthålsgnistar från Ocean Technologies. För en tid sedan sålde de en starthålsgnist till SWEP International AB.
–Ocean River 600HP1+ har blivit ett riktigt lyft för verktygsavdelningen på SWEP, säger Mikael Persson, vd och ägare av Skärpverktyg.

Skärpverktyg i Mölndal säljer bland annat starthålsgnistar från taiwanesiska Ocean Technologies. Ett av många företag som har köpt en Ocean av är SWEP International i Landskrona. Starthålsgnisten River 600HP1+, som är en cnc-maskin med verktygsväxlare, har inneburit stora förbättringar på SWEP:s verktygsavdelning.

–Den är helt outstanding. Vi sparar otroligt mycket tid med starthålsgnisten, säger Roine Ademdahl, teknisk verkstadschef på företaget.

SWEP hade tidigare en manuell starthålsgnist där det kunde ta upp till två dagar för att till exempel gnista 120 hål i ett arbetsstycke. Samtidigt fick man passa maskinen. När den manuella maskinen hade gjort ett hål i arbetsstycket stängdes den av, därefter fick man veva bordet fram till nästa position.

Produktionen har effektiviserats på många sätt på verktygsavdelningen, som till exempel att innan man går hem för dagen kan man ladda River 600HP1+. Därefter utförs obemannad gnistning av hål i arbetsstycket. När verktygsmakaren kommer morgonen efter är hålen på arbetsstycket redan färdiga.

Ocean River 600HP1+ är Windowsbaserad och har USB-port/nätverksanslutning för inläsning av DXF- eller ISO-filer. I nummer 9 av Verkstadstidningen som utkommer 30/9 kan du läsa en hel artikel om River600HP1+ och SWEP.

SWEP International optimerar användningen av energi, material och utrymme när det gäller uppvärmnings- och kylningssystem.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-09-22 13:32:24