Installationen av Sandbergs bautastora svarv har inletts

I fundamentet där karusellsvarven ska stå ses David Hildingstam (Sandbergs Maskinbearbetning) och Stefan Hallonborg (MaskinFransson). De står framför en av flera delar som You Ji-svarven består av.  Foto: Per Sjögren I fundamentet där karusellsvarven ska stå ses David Hildingstam (Sandbergs Maskinbearbetning) och Stefan Hallonborg (MaskinFransson). De står framför en av flera delar som You Ji-svarven består av. Foto: Per Sjögren

Sandbergs Maskinbearbetning i Fagersta har köpt en karusellsvarv av MaskinFransson. I går (tisdag 19 oktober) började installationen av den 49 ton tunga svarven.

Med sin nya karusellsvarv, som är en You Ji VTL 2000 ATC+C-1, tänker Sandbergs bredda sig.

–Det är ett strategiskt beslut att satsa på karusellsvarven. Vi ska upp och kunna konkurrera på större detaljer, dels från befintliga kunder, men vi räknar även med att få in nya kunder med karusellsvarven, säger David Hildingstam, som på Sandbergs Maskinbearbetning håller i de lite större kontrakten och ansvarar för stora projekt som till exempel You Ji-svarven.

Maskinbordet på VTL 2000 ATC+C-1 är två meter i diameter, den svingar 2,5 meter i diameter och chuckstorleken är två meter i diameter. Maximal bordslast i maskinen är 10 ton. 

You Ji-svarven var dels för hög och för tung för att kunna tas in genom verkstadsporten. För att överhuvudtaget få in maskinen på verkstaden var man tvungen att lyfta bort delar av taket på lokalen. Ett par tvärreglar togs bort och även isolering som fanns på undertaket.

Med en kranbil lyftes sedan del för del av karusellsvarven in genom taköppning och ned till det fundament som har byggts för maskinen. Om ett par veckor kommer Sandbergs att börja med provkörningar i karusellsvarven.

–Vi räknar med att produktionen i maskinen kommer i gång strax före jul, säger David Hildingstam.

Det är Stefan Hallonborg, säljare på MaskinFransson, som har sålt karusellsvarven till Sandbergs Maskinbearbetning.

–Det är den största You Ji-maskinen som vi har sålt under de senaste tio åren. You Ji är världens största tillverkare av karusellsvarvar, säger han.

Mer om Sandbergs nya karusellsvarv kan du läsa längre fram i Verkstadstidningen.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2021-10-20 13:33:27